Общото събрание на РК на КИИП Варна ще се състои на 20.02.2019г./сряда/ в зала "Европа" на ФЕСТИВАЛЕН И КОНГРЕСЕН ЦЕНТЪР ВАРНА с начален час за регистрация 16:30ч. На заседанието ще се обсъди Предложението за промяна на текстовете на УСТАВА на КИИП, неприети от ОС на КИИП. В тази връзка молим да прегледате текста и да представите Вашите предложения на ОС на РК на КИИП Варна.

Семинар „Системи за водопровод и канализация“

РЕХАУ и Регионална колегия на КИИП гр.Варна имат удоволствието да Ви поканят на семинар, на който ще откриете продуктите на РЕХАУ за изграждане на водопроводни и канализационни инсталации, техните възможности и характеристики, готови да посрещнат високите изисквания на вашите клиенти.

ДЕН: 01.03.2019г.

МЯСТО: гр.Варна, бул.Цар Освободител №76Г, ет.8, Конферентна зала (801-802)

НАЧАЛО: 10:00 часа

КРАЙ: 14:00 часа

 

ПРОГРАМА

10:00 – 12:00 Универсална система за водопроводни инсталации RAUTITAN

12:00 – 12:45 Обяд

12:45 – 14:00 Безшумна канализационна инсталация RAUPIANO

 

Събитието е безплатно. Изисква се предварителна регистрация до 26.02.2019г. на следните e-mail и телефони:

Регионална колегия на КИИП гр.Варна

тел.: 052 616 564/ 0896 686 148 ; email: office@kiip-varna.com
или

РЕХАУ ЕООД

лице за контакт: Лъчезар Миладинов

моб. тел.: 0884 137 76; email: Latchezar.miladinov@rehau.com

Семинар „Системи за лъчисто отопление и охлаждане“

РЕХАУ и Регионална колегия на КИИП гр.Варна имат удоволствието да Ви поканят на семинар относно системите за лъчисто отопление и охлаждане, техните възможности и характеристики, готови да посрещнат високите изисквания на всеки клиент. По време на семинара ще може да зададете Вашите въпроси, както и да обсъдите интересни обекти.

ДЕН: 28.02.2019г.

МЯСТО: гр.Варна, бул.Цар Освободител №76Г, ет.8, Конферентна зала (801-802)

НАЧАЛО: 10:00 часа

КРАЙ: 14:00 часа

 

ПРОГРАМА

10:00 – 12:00 Иновации в системите за лъчисто отопление и охлаждане – RAUTHERM Speed и NEA Smart
12:00 – 12:45 Обяд

12:45 – 14:00 Системи за лъчисто отопление и охлаждане в офиси и административни сгради

 

Събитието е безплатно. Изисква се предварителна регистрация до 26.02.2019г. на следните e-mail и телефони:

Регионална колегия на КИИП гр.Варна

тел.: 052 616 564 ; email: office@kiip-varna.com
или

РЕХАУ ЕООД

лице за контакт: Лъчезар Миладинов

моб. тел.: 0884 137 76; email: Latchezar.miladinov@rehau.com

Покана за IX-та Международна научна конференция по АРХИТЕКТУРА и СТРОИТЕЛСТВО ArCivE 2019

Архитектурният факултет към Варненски свободен университет „Черноризец Храбър“ има удоволствието да Ви покани да вземете официално участие в предстоящата IX-та Международна научна конференция по АРХИТЕКТУРА и СТРОИТЕЛСТВО ArCivE 2019. Конференцията  ще се проведе от 31-ви май до 2-ри юни 2019г. в гр.Варна. Необходимо е потвърждаване на участието. Важни дати
 • Изпращане на заглавие и резюме на доклад – 28 февруари 2019 г.
 • Потвърждение за прието резюме – 11 март 2019 г.
 • Изпращане на пълния текст на доклада – 30 април 2019 г.
 • Такси за правоучастие на докладчици – 30 април 2019 г.
 • Регистрация за участие в уъркшоп – 13-20 май 2019 г.
 • Такса за участие в уъркшоп – 20 май 2019 г.
Може да се запознаете с научните секции и условията за участие тук.

ОБЩО СЪБРАНИЕ на Регионална колегия на КИИП – Варна

Общото събрание на Регионална колегия на КИИП Варна ще се състои на 20.02.2019г. /сряда/ в зала „ЕВРОПА“ на ФЕСТИВАЛЕН И КОНГРЕСЕН ЦЕНТЪР – ВАРНА с начален час за регистрация от 16:30ч. Събранието ще протече съгласно следния дневен ред:
 1. Отчет за работата на Регионалното ръководство на КИИП – Варна
 2. Финансов отчет
 3. Доклад на Контролния съвет
 4. Приемане на бюджет на 2019г.
 5. Приемане на Програма за обучения и квалификация през 2019г.
 6. Разисквания и обсъждане на промени в Устава и приемане на решения на ОС
 7. Избор на експерти за Регионалния експертен технически съвет
 8. Избор на делегати за Общото събрание на КИИП на 31.03.2019г. в гр.София
 9. Награждаване на членове на КИИП
 10. Коктейл в ресторант BM City (към ФКЦ-Варна)
Във връзка с т.6 от дневния ред на Общото събрание на РК на КИИП Варна, колегите следва да се запознаят с Предложението за промяна на текстовете на УСТАВА на КИИП, неприети от ОС на КИИП и да  представят своите предложения на 20.02.2019г. по време на обсъждането.

Интервю на БНР с инж.Светлана Николчева: Сблъскваме се с въпроса за кадрите в строителството

В предаването „Хоризонт до обед“ по БНР заместник-председателят на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране инж. Светлана Николчева коментира ситуацията в българското строителство.

За съжаление, така изглеждат нещата в българското строителство, каза за БНР заместник-председателят на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране инж. Светлана Николчева по повод ремонта на столичната ул. „Граф Игнатиев“. В предаването „Хоризонт до обед“ тя направи паралел с некачествени ремонти във Варна и обобщи:

„Ние се сблъскваме с един много важен проблем, който нашата държава позабрави, а този проблем трябва да е нейна грижа – въпроса за кадрите. В нашата държава преди години имаше Строителни войски, имаше СПТУ по строителството, имаше строителни техникуми истински, където се обучаваха кадри и се получаваха изпълнителските кадри, средните кадри, по-висшия ешалон от тези, които работеха в строителството, управляваха строителството и на по-ниско ниво – технически ръководители майстори, бригадири и така нататък от които кадърните и обучените заминаха за Европа. Тук, за съжаление, останаха кадри, които не са обучени или все още не са обучени, някои искат да се научат, а някои не могат да се научат…“

„Има проблем, разбира се, и с т. нар. „инженеринг“ – в един обект едно юридическо лице взема всичко – проектирането, изпълнението, а понякога индиректно и контрола. Като събереш всички тези власти в една ръка какво се получава? – проектантът проектира според възможностите на строителя или според това какво са му казали възложителите, че разполагат, а след това строителят се мъчи с недообучени кадри, а контролът понякога е формален и се получава този парадокс „контрол на контрола“ – коментира инж. Николчева.

Тя допълни, че голяма част от българските строителни работници, които са мигрирали в чужбина, често не получават по-високи заплати там, но се чувстват по-добре.

Авторският надзор – от страна на автора на проекта – е едно от нещата, които биха повишили качеството на строителството. Често именно проектантите не са поканени на обекта, а строителите правят нещата „както могат“ и се получава непълноценен продукт, смята тя:

„Интелектуалният труд в България, говоря в сферата на строителството, е оставен на дъното и нито се оценява и заплаща както трябва, нито се вслушват в неговата компетентност“.

Николчева оцени протестите на строителите миналата седмица като „протест на едрия капитал“.

Цялото интервю може да чуете тук.