Интервю на БНР с инж.Светлана Николчева: Сблъскваме се с въпроса за кадрите в строителството

Back to Blog

Интервю на БНР с инж.Светлана Николчева: Сблъскваме се с въпроса за кадрите в строителството

В предаването „Хоризонт до обед“ по БНР заместник-председателят на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране инж. Светлана Николчева коментира ситуацията в българското строителство.

За съжаление, така изглеждат нещата в българското строителство, каза за БНР заместник-председателят на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране инж. Светлана Николчева по повод ремонта на столичната ул. „Граф Игнатиев“. В предаването „Хоризонт до обед“ тя направи паралел с некачествени ремонти във Варна и обобщи:

„Ние се сблъскваме с един много важен проблем, който нашата държава позабрави, а този проблем трябва да е нейна грижа – въпроса за кадрите. В нашата държава преди години имаше Строителни войски, имаше СПТУ по строителството, имаше строителни техникуми истински, където се обучаваха кадри и се получаваха изпълнителските кадри, средните кадри, по-висшия ешалон от тези, които работеха в строителството, управляваха строителството и на по-ниско ниво – технически ръководители майстори, бригадири и така нататък от които кадърните и обучените заминаха за Европа. Тук, за съжаление, останаха кадри, които не са обучени или все още не са обучени, някои искат да се научат, а някои не могат да се научат…“

„Има проблем, разбира се, и с т. нар. „инженеринг“ – в един обект едно юридическо лице взема всичко – проектирането, изпълнението, а понякога индиректно и контрола. Като събереш всички тези власти в една ръка какво се получава? – проектантът проектира според възможностите на строителя или според това какво са му казали възложителите, че разполагат, а след това строителят се мъчи с недообучени кадри, а контролът понякога е формален и се получава този парадокс „контрол на контрола“ – коментира инж. Николчева.

Тя допълни, че голяма част от българските строителни работници, които са мигрирали в чужбина, често не получават по-високи заплати там, но се чувстват по-добре.

Авторският надзор – от страна на автора на проекта – е едно от нещата, които биха повишили качеството на строителството. Често именно проектантите не са поканени на обекта, а строителите правят нещата „както могат“ и се получава непълноценен продукт, смята тя:

„Интелектуалният труд в България, говоря в сферата на строителството, е оставен на дъното и нито се оценява и заплаща както трябва, нито се вслушват в неговата компетентност“.

Николчева оцени протестите на строителите миналата седмица като „протест на едрия капитал“.

Цялото интервю може да чуете тук.

0 0 глас
Рейтинг на статия
Абонирай се
Уведоми за
guest
2 Коментари
Най-стари
Най-нови Най-гласувани
Вградени отзиви
Преглед на всички коментари
Борисов
Борисов
5 години

Верно е! Е и? Кой ще дръзне да се противопостави? Целият процес в строителството е изроден. И на всички им е ясно що.

инж. Ал. Христов
инж. Ал. Христов
5 години

Не е израждане! Изрода носи белезите на рода.Става въпрос за безнравственост, нещо не познато в така нареченото „минало“ на строителството.Някой ще пита, с каква цел,мотиви. Няма,няма,няма!Казано е,без БДС нормите на ЕС са високи не постижими за нас ,проектирайте и построявайте както и да е.А е непостижимо защото заплащането е неадекватно.

Back to Blog
2
0
Ще се радваме на вашите мисли, моля, коментирайте.x
()
x